Krokussen in de moestuin!

Al 25 jaar hebben we krokussen in onze moestuin, en ik raad je aan om er dit najaar ook te planten. Crocus_chrysanthus_'Zwanenburg_Bronze'

Waar planten, waar kopen?

  • Gewoon waar er een plekje vrijkomt. Dek je bodem dan meteen ook af met wat blad of paardenmest of stro – of een combinatie van dat alles.
  • Of gewoon tussen alle groentjes door. Onze veldsla, winterpostelein, kervel en nog vele andere wintergroene eetblaadjes laten wel toe dat ik, met een pootstok, her en der een gaatje maak voor een krokusbol.
  • Voor voorzichtige, wantrouwige tuiniers: plant die bolletjes om te beginnen eens in één bed, of aan de randen. Later kun je nog bij- of verplanten.

Voor je nu vierklauwens naar je tuincentrum rent, toch even dit: in de bollenindustrie wordt enorm gespoten en dat gif komt zelfs in de bloem terecht, dus ga voor biologische bolletjes.

Waarom?

  • In het vroege voorjaar leveren onze krokussen als een van de eerste planten het broodnodige stuifmeel aan bijen en andere insecten. Overigens: in de kelk van een krokus is het 2 tot 4°C warmer dan daarbuiten. Prima om op te warmen en bij te tanken, dus!
  • Ook meegenomen voor de tuinier: het bonte uitzicht van paars-wit-gele bloemetjes lokt ons naar buiten, en maakt het vroege voorjaarswerk (vooral het oogsten van prille groenten) alleen maar aangenamer.

Hoe kun je nu krokussen in een moestuin hebben?

Hoe spitten en mesten we dan? Zeer eenvoudig: we spitten nooit, en woelen de grond ook niet meer om. Al 25 jaar, hoor, en met goed resultaat. De grond in onze bedden wordt – door compost en door nooit te betreden – steeds malser. Het nodige laagje compost kun je overigens begin februari aanbrengen, wanneer de krokusjes nog net niet bloeien. Een paar weken later priemen ze dan vrolijk door die donkere laag heen.

Staan die krokussen niet in de weg voor de echte groenten? Niet echt: er is in maart plaats genoeg om tussen die bloemen de eerste radijsjes te zaaien; en vanaf (half) april verwelken alle krokusplanten. Als ze dan ‘verkeerd’ staan, kun je ze gemakkelijk verplanten. Moving them in the green, zeggen de Engelsen: uitgebloeide krokussen (en narcissen en sneeuwklokjes) laten zich het best verplanten en opsplitsen in uitgebloeide toestand.

Welke rassen en soorten krokussen raad ik aan?

Wel, biologische – zie boven – en dan kijk ik ook naar de bloeitijd. Hoe vroeger die bloei, hoe beter voor de bijtjes, denk ik. Verder heb ik een boontje voor botanische types en de simpele boerenkrokus. Die vermenigvuldigen zich misschien wel vlotter dan de grootbloemige, chique cultivars, maar dat heb ik nog niet echt onderzocht.

Tot slot:

Krokussen zaaien zich ook (een beetje) uit! De bloemen worden zaaddoosjes, en daaruit komen zaadjes vrij. Zo kom ik op onverwachte moestuinplaatsjes wel eens een nieuwe krokus tegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s