Tomatenweelde in het nieuwe jaar

Wat aten we met kerst? Kerst-tomaten, ja. Pas op 28 december hebben we onze tomatenplanten gerooid, en dan nog omdat ze in de weg stonden. De meeste planten waren nog in behoorlijke staat, en de meeste vruchten waren netjes afgerijpt. Tja, daar zit die lange nazomer-annex- herfst voor veel tussen, en verder hebben we onze planten van juni tot het einde constant gelucht en nauwelijks water gegeven.

IMG_0004

De vruchten zien er wat stoffig uit – da’s nog wat lavameel dat we maandelijks over de planten stoven – en zijn allemaal erg lekker: alweer een gevolg van dat rare klimaat. We bewaren onze rijpe tomaten nu niet langer dan nodig, hoor: die 2 kilo verwerken we al gauw in gerechten – en gewoon uit het vuistje proef je ook de vele uren herfstzonneschijn.

Wat met de nog groene tomaten – ook zowat 2 kilo? Die hoeven voor ons niet meer verder af te rijpen: ze gaan zuurkoolgewijs in bokalen fermenteren.

Zo, nu is de serre eindelijk opgeruimd. Het bovenste laagje compost/mulch gaat eraf, op de kruiwagen en naar de tuin. Dan laten we 2000 opgespaarde liters regenwater geleidelijk los op de uitgedroogde bodem, en zaaien we tuinkers, radijs, sla, spinazie, koriander, … Zo begint het nieuwe jaar hier.

De nieuwe tomatencyclus begint dan weer in maart. Intussen kiezen en ruilen we volop zaden. Daartoe is Tomatentest 2016 van de Velt Zadenwerkgroep ons favoriete kanaal. Ruil mee, voor meer biodiversiteit en voor een weelde aan kleuren en smaken!

 

 

2 gedachten over “Tomatenweelde in het nieuwe jaar”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s