Winterwerk in de serre

Ligt onze serre droog en leeg de hele winter? Nee, natuurlijk niet: we gaan voor veel vocht en verse groentjes, want da’ s beter voor de serregrond én we hebben extra productie. Dat lees je ook in het boek Achter Glas, dat je alles leert over de drie seizoenen in de serre.

Soms komt de tomatenserre pas vrij eind december; gewoonlijk bepaalt een eerste strenge vorst in november al wanneer het uit is met de tomatenteelt. Hoe dan ook: op dat moment is de grond vrij – en kurkdroog.

Tijd dus om water te geven!  Alle ervaren tuiniers weten dat je de grond tijdens de winter veel water moet geven, om opstapeling van zouten in de bovenste bodemlaag te vermijden. Sneeuw in je serre scheppen – zo’n oude methode – is achterhaald, hoor: je brengt daarmee véél te weinig water binnen, én intussen is je grond werkloos en koud.

Wat is dan onze methode anno nu? Wel: de bodem krijgt minstens 150 liter per vierkante meter, en dat over de hele winter gespreid. Is dat veel? Ha, buiten valt er tijdens de winter evenveel neerslag, ook over weken en maanden verspreid.

Ik maak eerst rijstveldjes: bedjes van ongeveer 120 cm breed, met dammetjes ertussen. Gewoon met de hark gemaakt, hoor: door 25 jaar compostaanvoer is de grond lekker kruimelig.

'Rijstveldjes' bevloeien.
‘Rijstveldjes’ bevloeien.

Vervolgens laat ik elk veldje vollopen met opgespaard regenwater, en dan zakt het water na een kwartier wel weg. Uiteraard doe ik dat niet met emmertjes, maar gewoon door de kraan open te zetten: ondergronds komt er een hele leiding in de serre aan, die ons het opgespaarde regenwater van een vat (2000 liter) in de kippenren brengt. Op een uur tijd is dat vat leeggelopen, en staat de hele serre onder water.

IMG_0096
De vochtige veldjes: het water is net weggezakt.

Na een uur of twee is de grond dan bewerkbaar. Met de woelriek maak ik de grond los.

Links de losgemaakte grond, met woelriek
Links de losgemaakte grond, met woelriek

Volgende – zeer eenvoudige – bewerking: even harken. Vanaf nu werk ik uiteraard enkel nog vanaf de dammetjes en het hoofdpad: het zou zonde zijn om die losgemaakte grond weer aan te stampen.

Netjes geharkt
Netjes geharkt

Tot slot: zaaien! Rucola, sla, kervel, dille, tuinkers, radijs, … kunnen – zeker als jong plantje – behoorlijk wat kou hebben. Ze zullen de rulle, vruchtbare grond dankbaar doorwortelen, en in het voorjaar hebben we dan veel vers lekkers.

De rucola is gezaaid
De rucola is gezaaid

 

8 gedachten over “Winterwerk in de serre”

 1. 150 l/m² is aan de andere kant ook niet zoveel (maar waarschijnlijk al heel wat werk). Een 10-15 cm sneeuw gaat je hetzelfde resultaat geven denk ik. Ik heb geen serre, de grond krijgt hier nu voldoende water 😀

  Like

 2. De grond in mijn kas kan deze plens water niet aan. De grond is helemaal niet uitgedroogd ook na de tomatenteelt. Zonder nieuw water groeit het mos vanzelf. Als ik zou doorspoelen, wordt het een waterballet.

  Like

 3. Although I do not speak the language it appears that you are winter working in the greenhouse or conservatory. I also love making preparations moving from winter to spring. Thanks for sharing,

  Like

 4. Wat ik me nu al heel lang afvraag:
  Regenwater bevat nauwelijks zouten en mineralen. Dus het verhaal van ‘je moet in de winter de serre spoelen om de zoutophogingen in de bovenste bodemlaag weg te spoelen’, klopt dat eigenlijk wel in een serre die je uitsluitend met regenwater begiet? Is dat niet eerder voor serres waar men hoofdzakelijk met leidingwater werkt?

  Overigens, wij begieten onze serre ook overvloedig (en – zonder jouw blogje gelezen te hebben – heeft zoonlief ook jouw dammetjes-systeem toegepast), maar dat is eerder met de achterliggende gedachte dat de serre die in de loop van de zomer tot kurkdroog is uitgedroogd, weer bevochtigd moet worden om op die manier de omstandigheden in het klimaat van herkomst ten tijde van kieming/jonge plant zoveel mogelijk te benaderen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s