Het moestuinklimaat

Wie niet tuiniert, heeft het wel gezien op alle media. Wie tuiniert, heeft erop gevloekt. Wie al (heel) lang tuiniert, zegt me: “Dit heb ik nog nooit meegemaakt.” Wie boert, en ervan moet leven, krabt zich dit jaar nog meer in het haar dan gewoonlijk.

Het ongewone weer van de voorbije maanden, dus. Het klimaat flipt, zo te zien. Professioneel en privé heb ik al veel verzopen grond gezien dit jaar: alles naar de vaantjes, of redden wat er te redden is. Een te warme winter, een koud voorjaar, een hittegolf en stortbuien: in de media krijgen we cijfers en spectaculaire beelden. De horeca klaagt even, en de modale mens boekt een vakantie naar betere oorden. Voor land- en tuinbouw zijn die weerrecords echter nefast: onze voedselgewassen willen van alles wat, maar geen extremen. Hoe de boer dit ervaart? Lees het artikel van Tine Hens maar.

Enfin: daarom gaat onze tomatenproeverij van 31 juli niet door. De tomatenplanten hebben te veel stress gehad, te weinig vrucht gezet. Onze aardappeloogst is tot nu toe bedroevend, kwalitatief en kwantitatief. Idem voor onze pompoenen. Er zal nog genoeg zijn voor ons gezin, wees gerust, en ja, we kunnen altijd wel bijkopen.

Dit alles overstijgt allang het eigen tuintje. Minder beton, meer bomen, uiteraard. Onze voetafdruk beperken, het zal toch eens moeten.

Advertenties

One thought on “Het moestuinklimaat”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s