Onze laatste druif

Op mijn verjaardag (12/10) eten we, uitzonderlijk, de laatste trossen van onze blauwe druif. Glenora is pitloos, meeldauwresistent en heel groeikrachtig. Onze hele voorgevel – pal op het zuiden  en acht meter breed – hangt in september (en nu ook tot in oktober) vol. De druiven noch de trossen zijn zo groot als die van de gestookte rassen in Overijse en zo, maar –  volgens onze bescheiden mening – veel lekkerder. Véél!

glenora.JPG
Tweehonderd trossen, een hele maand lang

Hoeveel werk hebben we daaraan? Eén uur wintersnoei, één uur zomersnoei, wat leiden. En dan een maand lang oogsten, da’s het meeste werk. Niks behandelen, krenten, bemesten of wat dan ook.

Hier pal op het zuiden geeft de druivenrank zomerschaduw aan het huis, mooie ranken in de winter en een heerlijke herfstverkleuring. Wil je stekken van dit ras? Kom dan ’s langs, begin december. Wat mij betreft, mogen er aan elke (Vlaamse) zuidgevel van die zorgeloze druiven hangen.glenora-oogst-4

17 gedachten over “Onze laatste druif”

 1. We kregen in november 2013 enkele stekken van jouw Glenora : het doet me plezier je te zeggen dat we nu een heerlijke oogst hebben. Je lof voor deze druif is niet overdreven!

  Like

 2. Hallo, ik ben reeds geruime tijd op zoek naar een meeldauw resistente blauwe geveldruif.
  En pardoes kom ik uw lofzang tegen over uw prachtige geveldruif.
  Zijn er ondertussen nog stekjes te verkrijgen? Of is ie ondertussen kaalgeplukt 😉

  Like

 3. Sinds enkele jaren heb ik “vroege van der laan” in de tuin. Steeds gesnoeid volgens aanbevelingen. Het ene jaar krijg ik druifjes, het andere jaar niet, niet één. Vroege van der laan is eigenlijk niet zo vroeg, redelijk ziektegevoelig en de druiven zowel als de trossen zijn redelijk klein. Ik was nu op zoek naar andere druiven, met regelmatige opbrengst. Ziekteresiste, grote druiven en grote trossen, lekker, liefst in openlucht en zonder moeite te kweken en als het kan pitloos en goedkoop. Dus, iets wat iedereen zoekt en eigenlijk niet bestaat. Uw enthousiasme voor deze druif werkt aanstekelijk en ik zou dus graag een paar stekjes Glenora en eventueel Sovereign Coronation krijgen. Ik wil ze best ruilen tegen stekjes “vroege van der laan”, maar twijfel heel sterk of ik je daarmee een plezier doe.

  Like

   1. Ik zou nog iets willen vragen ivm stekken. Hetgeen ik tot nu toe gedaan heb (ik ben slechts liefhebber en geen professioneel) is stekken van sierplanten (bv wisteria, hybiscus, …) gewoon in de volle grond gestoken en er dan weinig naar omgezien. Dit heeft echter een zeer beperkt succes, van de tien stekken zijn er 2 of 3 die “overleven”. Van druiven heb ik nog nooit stekken genomen, maar van al wat ik al gelezen heb is het blijkbaar om verschillende redenen het best om rond december te snoeien en deze snoeisels als stekken te gebruiken. Er is veel informatie over professionelen die dan de stekken in zanderige grond bewaren in kamergrote koelkasten, goed geregeld tussen 0 en 3°C. Het in de grond plaatsen gebeurt dan in maart (3 maand na het oogsten van de stekken), in warmere landen in de volle grond, in koudere landen in serres. Het lijkt belangrijk dat er veel licht is, maar geen direct zonlicht, en dat de vochtigheidsgraad hoog is, maar niet te hoog om schimmel te vermijden. In mei zouden de stekken beworteld zijn en komen er al scheuten aan en mogen ze vorstvrij in de volle grond verder groeien.
    Mijn vraag is nu, hoe kan ik mijn succes met stekken verhogen? Hoe doen jullie het? Steken jullie ook stekken in de koelkast? Stekken jullie in volle grond of in een pot? Met of zonder hormonen? Wanneer? Hoe warm moet het zijn? Hoe vochtig? Licht, geen licht, direct zonlicht? En in geval van stekken in een pot, wanneer verhuizen naar volle grond?

    Like

 4. Dat gaat hier op de eenvoudigste manier, Rudi. Stekken van +/- 15 cm stop ik grotendeels in de serregrond begin december. In maart haal ik ze uit en pot ik ze op. Maar de laatste 15 jaar stek ik zelf niet meer: ik geef ze aan mijn maat, en die doet niks liever (en hij heeft ook een fijne collectie resistente druiven en ander fruit.)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s