Slow composting

Kippenrencompost

Makkelijker dan zo’n echte composthoop opzetten: we gooien gewoon al ons organisch afval in onze langgerekte kippenren, en die doen daar hun ding mee. Misschien beoefen je die luie methode ook al lang – maar lees verder en kijk hoe wij daar een heel systeem van maken, met onderweg en uiteindelijk een aantal fijne resultaten.

Biodiversiteit, ook bij het composteren

Onze ingrediënten zijn zo divers mogelijk: zo krijgen we de goeie mix van bijvoorbeeld groene en bruine materialen, maar zelfs daarin gaan we lekker breed. Ik som wat op:

 • Grasmaaisel – ook van de buren (en die gebruiken geen herbiciden of zo op hun gazon)
 • Keukenafval: als daar nog wat lekkers tussen zit, halen onze kippen plus haan dat er wel uit. Noten- en eierschalen, én fijngemaakte mosselschelpen: die gaan er zeker in, in weerwil van bepaalde reglementen en angsten.
 • Tuinafval – en dat is geen afval, dat weet je. Dus: alle groenteloof, inclusief aardappel- en tomatenloof (je moet of kunt de schimmelsporen immers toch niet vernietigen; je moet gewoon resistente aardappelrassen planten, en je tomatenblad zo droog mogelijk houden). Ook zoveel mogelijk snoeihout: zo dik als de snoeischaar  aankan, en gewoon in stukjes van 10 tot 15 centimeter lang. We hakselen niet, nee.
 • Kippenmest, gekregen houtsnippers en snoeisel van coniferen: hup, allemaal de ren in!

Met dat alles krijg je wel een goed evenwicht – en een moddervrije ren.

composteren-in-de-kippenren-6
Takjes van zwarte framboos, appeltwijgjes, en zoveel meer: onderweg naar de serre.

Schep & scharrel

Ik start in mei met een hoopje aan het kippenhok, en dat wandelt -nee: kruipt! – dan noordwaarts, naar de serres toe. Vijftien meter, heel op het gemak, maanden lang.

Dat kruipen gaat zo: met de riek gooi ik, om de week of wanneer ik zin heb, de hoop een heel klein beetje verderop, richting serres. En dat maanden lang. Soms ontstaat er even een hoopje – en dat kan wel ’s broeien: dan zitten de kippen zich erop te warmen – maar even later scharrelen ze die hoop alweer uit mekaar, op zoek naar compostwormen, pissebedden en zoveel meer. Heel soms strooi ik een handvol gesteentemeel of bentoniet bovenop de hele laag: de pieren zijn er gek op.

Onderweg

Het hele proces gaat er dus traag aan toe: alles mag rustig half of heel verteren. Onze bessenstruiken, aan de castanea afsluiting, zitten ondergronds mee te genieten van zoveel eten dat voorbij schuift.

In het voorjaar schep ik de hele bovenste kippenrenlaag (20 cm dik) de tomatenserre in. Daar blijft dat spul een heel jaar verteren én eten geven aan de tomaten. Op het eind van het jaar komt het afgewerkte product (nu een laag van 10 cm dik) dan kruiwagengewijs naar de moestuin.

img_0021
Zo komt de compost dan uit de tomatenserre: heel af en toe nog een herkenbaar takje, hé.

Hoe lang is die compost dan onderweg geweest? Neem een frambozentakje dat ik in augustus 2019 in de kippenren verknip: omstreeks december 2020 komen z’n bijna helemaal verteerde restanten terecht in de moestuin.

Ach, het is tegenwoordig bon ton om te zeggen dat humus niet bestaat. Het is gewoon allemaal energie die onderweg is van de ene levende plant naar de andere, en in onze tuin gebeurt dat maximaal en bijzonder traag. De reis is belangrijker dan de bestemming, weet je wel.

Werk?

Ik krui en schep heel geregeld wat een beetje: fitness op m’n dooie gemak. Ik kan het je aanraden.

4 gedachten over “Slow composting”

 1. Kijk zie, het artikel over het kippenhok deed me al de plannen over de plaats waar het kippenhok moest komen veranderen, nu ook nog haarfijn wordt uitgelegd hoe je ze als compostmeesters hebt aangesteld, hebben we helemaal geen excuses meer om dat kippenhok en de bijhorende kippen nog maar eens een jaar uit te stellen.

  Liked by 2 people

 2. Hier is dat een hele discussie over de compost. Ik heb al eens een post gelezen over je kippen compost en vond het heerlijk vindingrijk… en ik kon er me perfect in vinden. Als in dat zou ik ook willen… hebbenDe 4 kippen (naanmloos buiten dikke Moe de opperkip en Benjamin de haan) maar ik woon op vaders erf, koop aangrenzend stuk grond/tuin/hoop van de opa vroeger… en mijn vader is van principe, afspandraad (de meter op rol van 50 meter kopen en o nee durf het niet afknippen) in een cirkel van ongeveer 3 meter diameter zetten, afval van ongeveer een km (ok zo veel is het niet maar zal wel veel zijn want het zijn veel hagen voor een paar eigendommen te verdelen van dezelfde eigenaar) met grasmaaisel, Haag en groen snippers, en allerlei afval van een paar velden…. nu is de dochter, ik dus, aan het azen op compost aangezien ik hier overal lees over niet spitten en bedekken en dergelijke.. en heeft mijn pa hier ongeverfd al 4 van die cirkels liggen… reuzegroot, ongecomposteerd… Nuja de onderste laagjes misschien. … en ben ik nu echt op het punt te smeken om die eerste cirkel eens te mogen omsmelten. Maar mijn pa heeft ooit ook volgens velt getuinierd. En zij pa was ooit bloemist…. ooit worden die cirkels compost…. en nu zonder 10 jaar wachten denk ik dan…? En ik kan een einder schrijven over wat ik lees maar mijn vader en ik Hoe mondig ik ook ben als 28 jarige als de vader spreekt ben ik 4 en moet ik luisteren… maar zoveel materialen en amper compost?

  Like

  1. Ik gebruik wel eens deze boutade: ‘Het grootste gevaar voor de ecotuin zijn vaders en schoonvaders’. Héél uitzonderlijk hebben ouwe rakkers wel methodes die heel eco, efficiënt en ergonomisch zijn – maar meestal helaas niet. Zie ook mijn artikel over tagetes: de overlevering en de gewoonte en het gezag, hé, in plaats van observatie en uitproberen. Blijven aandringen: vraag dat materiaal bijvoorbeeld voor je verjaardag of voor kerstmis.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s