Wat, waar?

De Lusthof is:

  • geen groentewinkel of tuincentrum met openingsuren;
  • geen overheidsinstelling, vereniging, organisatie, …
  • wel: gewoon een eettuin met een gedreven tuinier.

Sinds mijn veertiende tuinier ik als passionele amateur, en volgens het eenvoudige motto: lekker en veel. De Lusthof is mijn vijfde en grootste tuin tot nu toe, en bestaat uit verschillende onderdelen:

  1. In twee serres, samen 50 m2, kunnen elke zomer tientallen tomatenrassen en ook vele paprika’s, komkommers, aubergines, en basilicum terecht. Daarvoor is de pluktuin, achter ons huis: 150 m2 zorgen voor plukverse groenten, kruiden en vruchten het hele jaar door.
  2. Ook de voortuin (40 m2) is grotendeels eetbaar.
  3. Drie andere percelen, enkele kilometers verderop, waar ik de voorraadgroenten kweek, samen met bevriende tuiniers. In onze eettuin gedijen tientallen soorten en rassen die we eten, ruiken en voelen.

pluktuin 300811 - kopie
Er zijn hele gewone gewassen, maar ook veel speciale planten met unieke smaken. Ons gezin (drie personen) proeft, evalueert, eet volop mee. Er is ook genoeg overvloed om anderen in te laten delen: familie & vrienden, verre en dichtbije ruilmaten. Het hele jaar rond is hier heel divers lekkers te oogsten, en dit terwijl ik steeds minder met mijn handen hoef te werken, maar steeds meer met al mijn zintuigen geniet.

Ik mulch de grond; · Ik voorzie de nuttige beestjes van insectenhotels, nestkastjes, lekkere pitten en nectar en stuifmeel, een takkenwal, … Bepaalde groenten en kruiden mogen hier wel eens bloeien en in zaad schieten; De kippen scharrelen ’s winters de grond luchtig en beestjesvrij; Doorlevende groenten en meeldauwvrije bessen en druiven geven, in ruil voor een minimum aan onderhoud, een overvloedige oogst. Een paar sympathieke handen helpen wel eens, in ruil voor raad & zaad, vers eetbaar lekkers, … Dankzij die arbeidsbesparende maatregelen heb ik weer meer tijd voor arbeidsintensieve activiteitjes: nieuwe of oude soorten en rassen uitproberen; zelf nieuwe rassen creëren; plaatselijk én wereldwijd informatie en zaadjes zoeken, doorgeven, uitwisselen, deze website, rondleidingen geven, …

Ons adres: Molenstraat 31, Rillaar. Je bent welkom, op afspraak.

%d bloggers liken dit: