Elfenbankje pakt virus aan!

Als je een remedie zoekt tegen de griep, dan biedt de natuur een prima middeltje aan: Elfenbankje!

Deze paddenstoel (Coriolus versicolor; een andere naam is Trametes versicolor) is vrij makkelijk te herkennen (zie verder), en werkt echt.

Ik citeer mycologe Ann Van Belle van Mycobois.be, van wie ik dit allemaal vernomen heb, en die me het recept gaf:

Het elfenbankje is één van de wereldwijd meest bestudeerde medicinale zwammen met als voornaamste eigenschappen zijn lever-regenererend en zijn virusremmend vermogen.

Toen een of ander griepvirus ons onlangs bezocht, en we dus de eerste symptomen vertoonden, ging ik meteen zwammetjes plukken in de tuin.

Een berkenstammetje met elfenbankje.

Met een drietal zwammetjes zetten we dan een liter thee, waar we dan de hele dag regelmatig van dronken. Elfenbankjesthee smaakt ongeveer naar niks, dus dat viel mee. Het koortsige, slappe gevoel beterde, de volgende dag voelden we ons al beter en herhaalden we onze kuur. De dag daarop waren we al fit genoeg om uit werken te gaan. Om Ann Van Belle nog eens te citeren:

Bij virale infecties halveert elfenbankje de duur van de ziekte én de ernst van de symptomen.

Je kunt elfenbankje ook gebruiken tegen andere virussen, zoals bijvoorbeeld een verkoudheid. De kunst bestaat erin dat je bij de eerste symptomen al meteen ingrijpt, en een of twee dagen thee drinkt. Het zwammetje verhoogt je weerstand, en die pakt dan de virussen aan.

Hoe kom je nu aan elfenbankjes? In de natuur plukken, dat kan volgens mij wel: je hebt er niet veel van nodig, en het is een veel voorkomend zwammetje. Herkennen doe je zo:

  • Een leerachtig, klein, plat zwammetje, met een mooie afwisseling van lichte en donkere zones.
  • Elfenbankjes groeien meestal dakpansgewijs en bij voorkeur op loofhout.
  • Aan de onderkant zitten geen plaatjes, maar buisjes.

Zelf kweken is ook makkelijk:

  • Stop een vers stammetje van berk, appel, pruim, of ander loofhout voor 1/3 in de grond, op een wat beschaduwde plaats, en wacht een jaar of zo.
  • Coriolus versicolor komt er dan vanzelf wel op: het is het onkruid onder de paddenstoelen; je hoeft het niet te enten.

Ik zal hier maar een disclaimer plaatsen, zeker? Pluk en drink op eigen risico, dus, en google nog wat rond, want elfenbankjes zijn indrukwekkend op medisch gebied.

Deel je bevindingen vooral!

Plaats een reactie