Ons zadenaanbod voor 2019

Kies, zolang de voorraad strekt.

Ik ben gek op eetbare biodiversiteit én op zaden winnen. Vandaar deze jaarlijkse greep uit de veelheid. Overigens, voor nog veel meer bijzondere zaden: ga naar de Velt-Zadenwerkgroep.

Schrijf hieronder welke zaadjes en hoeveel pakjes je wil, plus je adres. De rekening krijg je na verzending. We vragen € 2.00 per pakje, plus verzendkosten.

Of wil je ruilen?

Zaadmengsels

Eigen(zinnige) mengsels: voor oogstspreiding, voor variatie in kleur, vorm & smaak. Deze mengsels vind je niet in de winkel! Ze zijn met plezier zelf gekweekt, gemengd & gedeeld:

  • hou gerust zaadjes van een type dat je leuk vindt;
  • of laat uiteenlopende types naast mekaar bloeien en zaad zetten, voor blijvende variatie.
  1. Slamix Opsala:Al twintig jaar kruis ik allerlei krokante slatypes met mekaar. Romeinse sla, ijsbergsla, bataviasla, … komen samen i in een hele waaier. Ik selecteer streng op ziekteresistentie, schietgevoeligheid en goede wortelgestel. Vind hierin je eigen favoriet en hou er zaad van.
  2. Sluitkoolmix Corrado: een eigen kruisingsmix tussen rood en wit en savooi in. Verwacht maar een hele familie van rozige kolen, van klein tot groot, en de hele herfst lang. Iedere kool is net iets anders, en ze zijn allemaal lekker.
    corrado 2009 (3)
  3. Snijbiet: Regenboogmix
    De stelen zijn wit, geel, roze, rood en alles daartussen.
  4. Amarantmix:Kleurrijk, 50 cm tot 2 m meter hoog. De bladeren eet je gekookt of rauw, de zaadjes kun je gekiemd, gepoft of gekookt eten; ze geven ook een heerlijk aroma aan zelfgebakken brood en bevatten veel goede eiwitten. De bloeiwijze is prachtig in de vaas of om te drogen, maar dan heb je de zaadjes natuurlijk niet meer.
    Teelttip: zaai in april voor in potjes, en plant half mei op 50 x 50 cm uit.

Andere bijzondere gewassen:

  1. Kaukasische rankspinazie (Hablitzia tamnoides):een klimmende bladgroente die via Noorwegen hier terecht kwam. Doorlevend,  nauw verwant met Brave Hendrik. Oogst vooral in het voorjaar de jonge scheuten.
  2. Paarse Shiso (Perilla Nankinensis):
    Shiso en Opsala

    Ook wel Japanse basilicum genoemd, en die naam is deels terecht: zelfde familie en teeltwijze als basilicum. Wel een heel ander, typisch en uniek aroma. Mooie drachtplant, past in elke moestuin, groeit tot 80 cm hoog. Geneeskrachtig, goed voor de spijsvertering.

    Drie gebruikstips:

    a. Meng het blad met 5% zout en laat fermenteren in een afgesloten glazen pot. Google intussen Umeboshi en Shiso.

    b. Laat het blad enkele weken trekken in azijn, voor een intense kleur en smaak.

    c. Droog en knip de afgestorven stengels (november) voor een aromatische thee.

  3. Orange Butternut (Cucurbita moschata):Mooie flespompoentjes, tot 1.5 kg, met okerkleurige schil en dieporanje vruchtvlees. Onze eigen selectie van een Hongaars ras. Teeltadvies: pompoenen van de soort Cucurbita moschata hebben meer warmte en tijd nodig dan andere soorten. Orange Butternut rijpt, naar onze ervaring en op een beschutte zuidhelling, goed op tijd af in oktober.

7 gedachten over “Ons zadenaanbod voor 2019”

  1. Ik wil wel een zaadpakketje van die dollop.
    Ik heb hier trouwens nog een bak van jou staan (mannelijke kiwi bloesem), wanneer ik nog eens door Aarschot passeer breng ik die wel langs. De bestuiving was een groot succes, nogmaals mijn dank.

    Heb je nog zin in een aflegger van die lekkere braam hier? Laat maar weten, dan bezorg ik je die ook.

    Geliked door 1 persoon

  2. Beste, Ik wil graag volgende zaden bestellen:

    Opsala Amarantmix Dollop Shiso Rankspinazie Butternut Van elk 1 graag!

    Leveringsadres:

    Peggie De Sager Slagmolenlaan 6 1785 Merchtem

    Met dank en vriendelijke groeten, Peggie De Sager

    >

    Like

  3. Heb belang bij gekruiste frambozen zaden. Kwam hier terecht om informatie te krijgen over zaaien Rubus illecebrosus. Interessant die experimenten. Heb zelf met zandperen , aardappelen en dahlia’s geëxperimenteerd.

    Like

  4. Hoi hoi Lusthof! Wat een mooie verzameling hebben jullie. Mag ik jullie uitnodigen jullie aanbod ook op Permies.nl te plaatsen. Ik heb deze website gemaakt en deze is sinds gisteren online. Er is ook al een artikel over geschreven door Permacultuur Nederland. De advertenties die je plaatst verlopen niet, en je kunt ze ieder jaar opnieuw aan- en uitzetten, afhankelijk van wat je op dat moment beschikbaar hebt. Men kan ook zoeken op locatie met een kaart. Ruilen, weggeven, vragen, verkopen, alles mag! Wees welkom 🌱

    Like

Plaats een reactie